6 nasvetov kako se čim bolje pripraviti na fotografiranje

Dobra fotografija je rezultat sodelovanja in odlične komunikacije med fotografom in osebo pred fotografskim objektivom. Pomembno je, da se s fotografom pogovarjate, medtem ko poteka fotografiranje, ter da mu zaupate svoje želje.

Ampak da bo končni rezultat res takšen, kot si ga želite, si v nadaljevanju preberite 6 nasvetov, kako se čim bolje pripraviti na vaše fotografiranje.

1. Oblačila za fotografiranje

Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti je: Kaj naj pravzaprav oblečem?

Kaj boste oblekli za fotografiranje je za vašo celostno podobo prav tako pomembno kot izraz na vašem obrazu. Oblačila na najbolj enostaven način izrazijo vašo podobo, prav tako pa izpostavijo vašo osebnost. V naprej razmislite, kaj boste oblekli.

Po potrebi na fotografiranje s seboj prinesite več različnih oblek. S fotografom boste nato skupaj izbrali idealno kombinacijo, ki bo poudarila barvo vaših oči in odtenek vaše kože. Za osebno ali poslovno fotografiranje največ pozornosti posvetite zgornjemu delu vaših oblačil.

Fotografiranje

Obstajajo 4 preprosta pravila:

  1. Oblačila naj bodo takšna, da vam bo v njih udobno. Pomembno je, da se dobro počutite v tem, kar oblečete. Če se zaradi določenega kosa garderobe ne boste počutili udobno, bo to očitno. Kot rezultat bodo nastale fotografije, na katerih ne boste videti najbolje. Če se v nečem ne počutite udobno, tega ne oblecite.
  1. Če o določenemu oblačilu niste prepričani, ta kos garderobe prinesite s seboj. Če se znajdete v dvomih glede vašega izbora, lahko s seboj še vedno prinesete več oblačil, med katerimi izbirate. Fotograf vam bo pri izboru pomagal in vam svetoval izbrati najidealnejšo kombinacijo.
  1. Bodite to, kar ste. Pokažite, kdo ste v resnici. Brez problema lahko v fotografiranje vključite svoj stil. Velikokrat na fotografijah dobro izpade nekaj, za kar sprva nismo prepričani, da bo delovalo – in obratno. Najkasneje večer pred fotografiranjem lahko pred ogledalom preizkusite različne kombinacije.
  1. Ne bodite preveč selektivni ali sezonski. Izberite barvna oblačila. Na fotografijah najbolje delujejo zemeljske barve. Izogibajte se oblačilom z vzorci (karirasti vzorci) in nakitu, saj odvračajo pozornost (ženskam priporočamo le preproste uhane). V ospredju morate biti vi.

2. Lasje in make-up

Lasje so zelo osebni del vaše podobe in pri fotografiranju je pomembno, da se počutite tako kot vsak drug dan. S seboj lahko brez problema prinesete katerikoli produkt za urejanje pričeske, ki ga za oblikovanje vaših las potrebujete.

Predlagamo, da rezervirajte frizerja dan pred fotografiranjem, ali še bolje, na dan fotografiranja. Poskrbite, da bo vaša prinčeska urejena in da boste v vaši najboljši podobi. Moški, ne pozabite se obriti ali urediti vaših brkov in brade.

Pri ženskah naj bo ličenje preprosto in naravno, da bo poudarilo vaše dobre lastnosti in izbrisalo drobne nepravilnosti na obrazu.

Priporočamo vam, da ličila prinesete s seboj na fotografiranje, da lahko tekom fotografiranja svoj make-up tudi popravite. Izogibajte se kremam, saj vaš obraz na fotografijah naredijo preveč bleščeč.

Pred fotografiranjem lahko najamete tudi profesionalnega umetnika ličenja, ki bo znal poskrbeti, da boste na fotografijah izgledali naravnost fantastično.

fotografiranje

3. Nasmešek

Z nasmehom vaši fotografiji vnesete dodatno energijo in jo poživite. Nasmešek je pravzaprav vaše najpomembnejše »orožje« in fotograf vas bo spodbudil, da se boste tekom fotografiranja smejali. Raziskava je celo pokazala, da ljudje dlje časa gledajo v obraz nekoga, ki se smehlja, kot pa v obraz nekoga, ki se ne.

Fotograf se bo z vami zapletel v sproščen pogovor in tako na vaš obraz poskusil izvabiti sproščen, naraven in privlačen nasmešek.

Seveda poskrbite tudi za ustno higieno in na fotografiranje pridite z umitimi zobmi. Tako bo vaš nasmešek zdrav in karseda sijoč.

4. Očala

Če vsakodnevno nosite očala, je priporočljivo, da jih imate na sebi tudi med fotografiranjem.

Lahko se tudi odločite za nekaj fotografij z očali in nekaj brez njih. Občasno znajo biti očala problematična, ker steklo odbija svetlobo – razmislite o tem, da bi jih dali premazati s premazom proti odbijanju svetlobe (s prošnjo se obrnite na vašega optika).

5. Obdelava fotografij

Fotograf bo ob fotografiranju uporabil ravno pravšnjo svetlobo, ki bo naravno polepšala vaš obraz.

Dodatno se lahko fotografije po fotografiranju tudi računalniško obdelajo. Programi za tovrstno obdelavo fotografij pridejo v poštev predvsem, ko želimo z obraza izbrisati kakšen nezaželjen mazoljček, podočnjake ali popraviti kakšen pramen las. Vsekakor ni priporočljiva prekomerna uporaba tovrstnih programov, saj se boste tako oddaljili od vašega resničnega videza in osebne podobe.

6. In najpomembnejše: UŽIVAJTE!

Vaša izkušnja profesionalnega fotografiranja bo morda nekoliko naporna, a hkrati bo tudi zabavna in v njej boste lahko zares uživali.

Seveda je razumljivo, da se določeni ljudje ne marajo fotografirati ali menijo, da so nefotogenični.

Ne skrbite! Fotograf ima namreč dovolj izkušenj, da vas bo upodobil v vaši najlepši luči. Pridite na fotografiranje sproščeni in dobre volje. Lahko ste brez skrbi!

Preberite še