Vrhunska portretna fotografija kot sestavni element vašega življenjepisa

Iščete novo službo ali morda nove poslovne priložnosti? Se vam zdi, da je vaša kariera obtičala na mestu in naveličani? Ko se prijavite za novo zaposlitev ali se, denimo, prijavite za kakšen projekt, morate obvezno priložiti življenjepis.

Življenjepis je vedno pomemben. Navsezadnje tako ljudje lahko dobijo občutek o tem, kdo ste. Življenjepis vsebuje podatke o vaši izobrazbi in izkušnjah na različnih področjih, kar bo potencialnega delodajalca zagotovo zanimalo. Tako bo lahko dobil dobro predstavo o vas, še preden vas sploh povabijo na razgovor – seveda, če vas bodo sploh želeli povabiti na razgovor.

Ravno zaradi tega je tako pomembno, kakšen je vaš življenjepis. Najbrž ste že slišali nasvete o tem, da morate biti inovativni in poskrbeti za to, da bo vaš življenjepis izstopal. Veste, kako bo še lažje ostal v spominu vsakogar, ki ga bo pregledal?

Če bo v življenjepisu tudi vrhunska portretna fotografija.

Opravljena je bila raziskava, kjer so določevali, na kakšen način delodajalci med prispelimi življenjepisi izberejo življenjepise tistih, ki jih uvrstijo v naslednji krog. In veste, koliko časa porabijo za to, da se odločijo, kateri kandidati bodo prišli naprej in kateri ne?

Šest sekund.

Da, res je tako preprosto: delodajalec porabi dobrih šest sekund, da preleti poslan življenjepis in se odloči. Šest sekund, ko vam lahko da priložnost ali pa jo vzame.

Šest sekund ni veliko časa. Želite narediti izjemen prvi vtis? Potem poskrbite, da bo vaša portretna fotografija vrhunska.

Če v življenjepis vključite fotografijo, bo delodajalec skoraj zagotovo vsaj par sekund od tistih šestih namenil temu, da si jo bo ogledal. Na papirju, polnem besed, bo pritegnila pozornost.

In ravno zaradi tega mora biti dobra portretna fotografija ključen del vašega življenjepisa. Ampak to ni edini razlog.

1. Živimo v vizualni in multimedijski dobi

Če obiščete praktično katerokoli spletno stran, na primer spletno stran medijske hiše, ki objavlja novice o aktualnem dogajanju, boste opazili nekaj pomembnega. Pri vsakem članku se nahaja fotografija avtorja. Na tujih medijskih straneh je to že nekaj povsem naravnega, medtem ko slovenske strani počasi sledijo.

Če odprete časopis in najdete članek novinarja, ki komentira neko dogajanje, bo natisnjena tudi njegova slika.

portretna fotografija clanek

Profesionalna fotografija poleg članka na novičarskem portalu

Seveda je življenjepis nekoliko drugačen od članka. A kljub temu je bistvo očitno: živimo v vizualni dobi. Avtomatsko nas bo bolj pritegnil članek, pri katerem lahko mimogrede s pogledom ošvrknemo še obraz avtorja. Ljudje smo pač tako narejeni – radi povezujemo ime z obrazom.

Na spletu kot življenjepis velikokrat služijo strani kot so Facebook ali LinkedIn. Če ob profilu nimate naložene kakovostne portretne fotografije, bo to ljudem nekaj povedalo – in najbrž ne tisto, kar bi jim radi sporočili.

2. Ne upoštevajte nasvetov, da morate poslati življenjepis brez portretne fotografije

Morda vam je to svetoval kakšen znanec ali prijatelj. Morda je dodal še pripombo o tem, da vas lahko na podlagi poslane fotografije doleti diskriminacija. Morda je bilo rečeno, da vas bodo jemali bolj resno, če življenjepisu ne bo dodana portretna fotografija.

V resnici vam lahko dodana dobra portretna fotografija samo koristi. Delodajalec jo lahko pogleda in pomisli, da izgledate prijetno ali profesionalno – točno tako kot nekdo, ki bi ga zaposlili.

3. Bodite iznajdljivi

Dandanes je vsak nekaj posebnega, ampak to morate znati tudi pokazati. Imate samo eno priložnost za prvi vtis in ko nekam pošljete svoj življenjepis, si bodo na podlagi tega o vas ustvarili mnenje. Najbrž se že zavedate, da mora biti vaš življenjepis unikaten in da morate vanj vložiti vsaj neko mero truda, da bo pritegnil pozornost.

Vrhunska portretna fotografija spada med sestavne, če ne celo bistvene, elemente vašega življenjepisa. Življenjepis s fotografijo, ki je premišljeno posneta in obdelana, bo pritegnil pozornost. Ljudje smo vizualna bitja, ki stremimo k temu, da bi imena povezovali tudi z obrazi.

In če boste poskrbeli za to, da bo vaša portretna fotografija vrhunska, boste na njej videti popolno. Ljudje si veliko lažje zapomnimo človeka, če imamo o njem določeno predstavo. Seveda lahko preberemo o vseh nagradah in dosežkih, ampak to ne bo pomenilo veliko, če bo manjkal obraz, s katerim bi to povezali.

portretna fotografija cv

Fotografija kot ključen del vrhunskega življenjepisa (foto: yourcvproject.com)

Nujno je, da vedno znova iščete nove poti, s katerimi boste opozorili nase. Živimo v dobi, ki se hitro tehnološko razvija. Poiskati morate nove načine, s katerimi boste predstavili svojo osebno znamko jo tudi prodali – in pri tem vam bo veliko pomagala profesionalna portretna fotografija.

Izkažite se kot resen kandidat za katerokoli pozicijo se že prijavljate. Poskrbite za to, da bo vaš življenjepis izstopal.

Preberite še